Požiar pri Spišskom Bystrom hasili celú noc, ešte stále tam horí

28.11.2011 Poprad

Poprad 28. novembra (TASR) – Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Poprade a ďalší dobrovoľní hasiči od nedele (27.11.) večera hasia požiar pri obci Spišské Bystré, okres Poprad. \"Momentálne je vonku osem vozidiel, ktoré vlastne aj cez noc zasahovali a 17 príslušníkov, ktorí sa snažia dostať požiar pod kontrolu a zabezpečiť, aby sa nejako intenzívne nešíril smerom na Kvetnicu,\" priblížil riaditeľ Okresného riaditeľstva (OR) HaZZ v Poprade Ondrej Šproch.
Na hrebeni Kozích chrbtov, kde sa požiar rozšíril, fúka stále silný vietor a sú priaznivé podmienky pre rozvoj požiaru. Aj kvôli tomu hasiči likvidovali požiar celú noc. \"Dnes ráno bude monitoring, následne sa rozhodne čo bude ďalej,\" dodal Šproch. Nevylúčil aj nasadenie leteckej techniky na hasenie požiaru. \"Jeden vrtuľník letky ministerstva vnútra je tu na letisku v Poprade, ak by bolo nutné, tak sa pristúpi k jeho nasadeniu, taktiež letecká základňa v Prešove je dohodnuté, že keď ich budeme potrebovať, sú k dispozícii,\" dodal.
Podľa predbežného odhadu oheň zasiahol plochu od 50 do 80 hektárov lesa. Požiar je približne 2,4 kilometra od muničných skladov na Kvetnici. \"Do nejakej tesnej blízkosti by sa oheň nemal dostať. Obydlia sú tiež pomerne ďaleko od požiaru,\" vysvetľuje Šproch. Ako predbežnú príčinu určil neopatrné zaobchádzanie s ohňom v prírode. Čo sa však naozaj stalo je ešte ťažké povedať, keďže je zakázané manipulovať s ohňom v prírode kvôli pretrvávajúcemu suchu. \"Momentálne prebieha vyšetrovanie, zatiaľ nevieme určite presnú príčinu vzniku požiaru,\" doplnil.
Oheň už zasiahol aj rúbanisko, kde boli vysadené mladé stromčeky, podľa prvých odhadov bola škoda vyčíslená na 50.000 eur. Oznámenie o požiari hasiči prijali v nedeľu o 18.45 h a nasadené boli jednotky OR HaZZ z Popradu, ktorým pomáhali aj dobrovoľní hasiči zo Spišského Bystrého a Kravian. Horí v ťažko dostupnom teréne, zranenia osôb zatiaľ neregistrujú.
 

Vyberte región